Jackie en Oopjen wint de Best International Feature Film award

Column Film en Fiction Valley maken met trots bekend dat de familiefilm Jackie en Oopjen de Best International Feature Film Award heeft gewonnen. 

Op vrijdag 5 februari 2021 vond in Bangladesh de 14e editie van het International Children's Film Festival plaats. Dit festival wordt georganiseerd door de Children's Film Society en was het laatste evenement van het zevendaagse festival in de National Theatre Hall van de Shilpakala Academy in Bangladesh. In totaal werden dit jaar 1.116 films uit 81 verschillende landen ingezonden. 

In Jackie en Oopjen is de 12-jarige Jackie (Frouke Verheijde) kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna (Karina Smulders) werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks.

Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen (Sarah Bannier) haar. Jackie dacht dat ze het zich gewoon inbeeldde, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos. Maar de stoere Jackie heeft een groot hart en bovendien is ze gewend om iedereens problemen op te lossen. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij? Het antwoord op dit alles zie je vanaf nu in de vrolijke familiefilm Jackie en Oopjen.